ΤΟΜΑΣ ΜΠΕΡΝΧΑΡΝΤ – ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ –

prod72 Απριλίου – 30 Μαΐου 2004 και
12 – 21 Νοεμβρίου 2004

Τόμας Μπέρνχαρντ
Πριν την αποχώρηση

Μετάφραση: Βασίλης Πουλαντζάς
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Βιρβιδάκης
Σκηνικά, κοστούμια: Όλγα Βερυκάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Αβετίδου

Έπαιξαν οι ηθοποιοί:
Ρούντολφ Χέλλερ: Παναγιώτης Χρυσανθόπουλος
Βέρα: Δέσποινα Πολλαναγνωστάκη
Κλάρα: Κατερίνα Δολιανίτη


Δεν μου επιτρέπεται να αρνηθώ ότι ζούσα πάντοτε δύο υπάρξεις, μία που πλησιάζει όσο γίνεται περισσότερο την αλήθεια και που έχω πραγματικά το δικαίωμα να την περιγράψω ως αντικειμενική αλήθεια και μία άλλη που την υποδύομαι, και οι δυο μαζί παρήγαγαν με τον καιρό μια ύπαρξη που με κρατά στη ζωή, εναλλάξ επικρατεί άλλοτε η μία άλλοτε η άλλη, μα υπάρχω πάντοτε και με τις δυο, προσέξτε καλά. Μέχρι σήμερα. Αν δεν είχα πραγματικά τραβήξει αυτά, που όλα μαζί είναι σήμερα η ύπαρξή μου, θα τα είχα πιθανόν επινοήσει και θα είχα φτάσει στο ίδιο αποτέλεσμα.
Τόμας Μπέρνχαρντ, Αυτοβιογραφία


Ο Τόμας Μπέρνχαρντ (1931-1989), σημαντικός αυστριακός συγγραφέας, συνδυάζει τη σατιρική διάθεση με μια οξυμένη πολιτική συνείδηση. Τα έργα του είναι μαύρες κωμωδίες που στιγματίζουν την υποκρισία και την ηθική παρακμή του πολιτισμένου κόσμου. Στο θεατρικό έργο Πριν την αποχώρηση (1979) ο δικαστής Ρούντολφ Χέλλερ, ένας πρώην ναζί που κατάφερε να διαφύγει τη σύλληψη και ν’ αναλάβει ανώτατο κρατικό αξίωμα στη μεταπολεμική Γερμανία, ζει με τις δύο αδελφές του, προσπαθώντας εναγώνια να κρατήσει ζωντανή μέσα στο σπίτι του την ανάμνηση του ζοφερού εθνικοσοσιαλιστικού παρελθόντος. Ο Μπέρνχαρντ με την αιχμηρή του πένα δίνει πολιτικές διαστάσεις σ’ ένα ψυχολογικό οικογενειακό δράμα: το έργο είναι μια διεισδυτική πολιτική σάτιρα που αποκαλύπτει την αρρώστια του δυτικού πολιτισμού.


Στέλιος Βιρβιδάκης ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ

Λίλα Τρουλλινού Η ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΨΥΧΗΣ

Τρύφων Μ. Καλαμίτσης Οι εβραίοι της Κρήτης


ΚΡΙΤΙΚΕΣ / ΣΧΟΛΙΑ

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>