ΠΕΤΕΡ ΧΑΝΤΚΕ – ΥΠΟΓΕΙΟ ΜΠΛΟΥΖ –

prod1713 Φεβρουαρίου έως 19 Δεκεμβρίου 2009

Πέτερ Χάντκε
Υπόγειο μπλουζ
Untertagblues, 2003

Μετάφραση: Γιώτα Λαγουδάκου
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Βιρβιδάκης, Μαρία Μπαλαντίνου
Σύνθεση ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος

 

Έπαιξαν οι ηθοποιοί:
Μιχάλης Βιρβιδάκης
Νίκη Μιχαλούδη
Μαρία Μπαλαντίνου

11


Παραστάσεις:
Χανιά, Θέατρο ΚΥΔΩΝΙΑ, 13 Φεβρουαρίου έως 8 Μαρτίου 2009
Λεμεσός, Θέατρο ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ, 15 Μαρτίου 2009
Χανιά, Θέατρο ΚΥΔΩΝΙΑ, (επανάληψη), 10 έως 12 Απριλίου 2009
Θεσσαλονίκη, Θέατρο ΑΜΑΛΙΑ, 9 και 10 Μαΐου 2009
Ρέθυμνο, Μεγάλο αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Κρήτης, 15 Μαΐου 2009
Χανιά, Θέατρο ΚΥΔΩΝΙΑ (επανάληψη), 28 Νοεμβρίου 2009
Ηράκλειο, Θέατρο Όμμα Στούντιο, 12 Δεκεμβρίου 2009
Αθήνα, Θέατρο της Άνοιξης, 18 και 19 Δεκεμβρίου 2009

 


hadkeΧανιά 27.1.2009

Η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ παρουσιάζει το έργο του γνωστού αυστριακού συγγραφέα Πέτερ Χάντκε «Υπόγειο μπλουζ» (2003), σε μετάφραση Γιώτας Λαγουδάκου, σκηνοθεσία και εικαστική αντίληψη Μιχάλη Βιρβιδάκη και Μαρίας Μπαλαντίνου, σύνθεση ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου και μουσική επιμέλεια Λίλας Τρουλλινού. Παίζουν οι ηθοποιοί Μιχάλης Βιρβιδάκης (Άγριος άντρας), Νίκη Μιχαλούδη (Άγρια γυναίκα) και Μαρία Μπαλαντίνου (φωνή που ακούγεται από τα μεγάφωνα των σταθμών).
Το έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα ανέβει στο ΘΕΑΤΡΟ ΚΥΔΩΝΙΑ, επί της οδού Υψηλαντών 12, στα Χανιά την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου και θα παίζεται μέχρι και την Κυριακή 8 Μαρτίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9:30μμ. Σύνολο 12 παραστάσεις. Την Κυριακή 15 Μαρτίου ο θίασος θα παρουσιάσει το «Υπόγειο μπλουζ» στο θέατρο ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ στην Λεμεσό της Κύπρου, προσκεκλημένος από την Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού προκειμένου να συμμετάσχει εκεί στις εργασίες διήμερου συμποσίου με θέμα «Θέατρο και Περιφέρεια».
Το έργο: Ένας εξαγριωμένος άντρας ταξιδεύει με το μετρό. Μπαινοβγαίνει στο συρμό ή, όταν νιώθει στριμωγμένος, κρατιέται γερά από μια χειρολαβή. Η ψυχή και τα νεύρα του δεν είναι απλώς τεντωμένα, πάνε να εκραγούν. Το λιγότερο. Όποιος στέκεται δίπλα του ή ανεβαίνει και κατεβαίνει στους πολλούς σταθμούς από περιφέρεια σε περιφέρεια μιας μητρόπολης – όλοι ανεξαιρέτως οι συνεπιβάτες του μεγαλώνουν απλώς την οργή του, του προκαλούν αηδία. Καλύτερα να είχε μείνει στο σπίτι του. Αλλά γιατί να μείνει αυτός στο σπίτι του; «Όχι, να πάτε εσείς στο σπίτι σας, εσείς. Γιατί επιτέλους δεν μένετε μια φορά, μηδενός εξαιρουμένου και ολημερίς, στα λαγούμια σας και στα καταφύγιά σας;» Η αηδία του με τον κόσμο περιλαμβάνει τα πάντα, όλα τα αντιλαμβάνεται σαν υποκρισία, ψευτιά και ασχήμια, και αυτό τον εξοργίζει ολοένα περισσότερο, αγωνιά, γίνεται κωμικός μες στην παραφορά της αλήθειας του. Επινοεί για μεμονωμένους επιβάτες ιστορίες που απροσδόκητα μετατρέπονται σε ύβρεις. Τους ψέλνει τον εξάψαλμο ώσπου μια επιβάτισσα τον αποστομώνει αρχίζοντας τον αντίλογο δίχως αυτός να βρει την ευκαιρία να ξαναπεί λέξη.
Η παράσταση θα συνοδεύεται από πρόγραμμα-βιβλίο με τη μετάφραση του έργου, την εργογραφία του συγγραφέα, κριτικές από το διεθνή τύπο, ένα κείμενο της φιλολόγου Λίλας Τρουλλινού με έμφαση στη στάση του Πέτερ Χάντκε στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, φωτογραφικό υλικό κ.α.
Το «Υπόγειο μπλουζ» (Untertagblues), ανέβηκε το 2003 από τον Luc Bondy στο Burgtheater της Βιέννης και λίγες μέρες αργότερα στη Γερμανία από τον Claus Peymann, στο Berliner Ensemble. Στην Ελλάδα ανεβαίνει στη σκηνή για πρώτη φορά.


Συνέντευξη του Μιχάλη Βιρβιδάκη στον δημοσιογράφο της Κύπρου Νεόφυτο Χριστοφόρου με αφορμή την παράσταση του «Υπόγειου Μπλουζ», στο θέατρο ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ στη Λεμεσό
Στο τραίνο της αντίθετης κατεύθυνσης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13.11.2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13.5.2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2.5.2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27.3.2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20.3.2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11.3.2009


ΚΡΙΤΙΚΕΣ / ΣΧΟΛΙΑ

12

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>