Παρουσίαση του βιβλίου της Λίλας Τρουλινού, «Στον κάμπο στροβιλίζονται τ’ αγκάθια»

τρουλινου

Την Τετάρτη 5 Απριλίου και ώρα 7.30 μμ, στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, επί της οδού Υψηλαντών 30, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της Λίλας Τρουλινού, «Στον κάμπο στροβιλίζονται τ’ αγκάθια», που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2016 από τις εκδόσεις Περισπωμένη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Αγγέλα Καστρινάκη, καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και πεζογράφος, και η Μαρίνα Αρετάκη, φιλόλογος, δρ. νεοελληνικής φιλολογίας.
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Ντία Κοσκινά.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Χανίων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Χανίων και το Θέατρο Κυδωνία.

«Μια νεαρή δασκάλα στο χωριό Δροσιά της Κρήτης προσπαθεί να κάνει ζάφτι μια τάξη πολυπολιτισμική. Η αφήγηση παρακολουθεί την μικροκοινωνία της Δροσιάς και των γύρω χωριών, τόποι καταγωγής πολλών μαθητών. Με έναν λόγο ποιητικό η συγγραφέας πεζογραφεί, και αυτό δίνει μια τρυφεράδα στο αφήγημά της. Τα παιδιά ένα σκορποχώρι του ανέμου, από μεροκαματιάρηδες γονείς, μερικά ζουν με έναν παππού ή μια μητέρα, πολλά από αυτά σλάβικης καταγωγής. Φτωχά παιδιά με φτωχά όνειρα που στα μάτια τους φαντάζουν μεγάλα. Η κοινωνία σκληρή, τα παιδιά γίνονται σκληρότερα. Αν και όλα μαζί στις σκανταλιές εντούτοις τα χωρίζει η εθνικότητα. Μια ομάδα ρατσιστών στρατολογεί νεαρούς μαθητές στο μίσος… Η ξεγνοιασιά μπερδεύεται με την τόλμη, η αθωότητα με την μνησικακία. Τα παιδιά είναι παιδιά, τα τραύματα τους θα τα ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. Η Λίλα Τρουλινού αφηγείται ένα αληθινό παραμύθι με τη λεπτότητα ενός συγγραφέα και την αγάπη ενός δασκάλου.»
(Από το σημείωμα του ΓΝ Μπασκόζου για τη νουβέλα της Λίλας Τρουλινού στο Περιοδικό Αναγνώστης, 20.2.17)

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>