Θανάσης Βαλτινός, Το συναξάρι του Αντρέα Κορδοπάτη

afisa-new-01

Το Συναξάρι του Αντρέα Κορδοπάτη

Θανάση Βαλτινού

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Βιρβιδάκης
Σκηνικά και τα κοστούμια: Ξανθή Κόντου
Σύνθεση ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Φωτισμοί: Μικαέλα Παπά
Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Ναξάκης

Ηθοποιός: Φώτης Κοτρώτσος

 

Παραστάσεις:
2-31 Ιουλίου 2021, Αίθριος Χώρος Θεάτρου Κυδωνία, Χανιά
23 Οκτωβρίου 2021, Θεατρική-Συνεδριακή αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη”, Ιεράπετρα Λασιθίου
5-14 Νοεμβρίου 2021, Θέατρο Κυδωνία, Χανιά
24-25 Μαρτίου 2022, Φεστιβάλ Αντίβαρο, Αίθουσα Κριτοβουλίδου 17, Ρέθυμνο

 

ΤΟ ΕΡΓΟ:

Η Εταιρεία έχοντας στο πρόσφατο παρελθόν ασχοληθεί κατ’ επανάληψη με τα θέματα της μετανάστευσης στην εποχή μας, Λαμπεντούζα, Άγγελέ μου, Κατεστραμμένο Δωμάτιο, επανέρχεται για να θυμίσει την ελληνική εκδοχή του θέματος, εκεί στο γύρισμα του περασμένου αιώνα.

Στο αφήγημα του Θανάση Βαλτινού, η προσωπική μαρτυρία του Αντρέα Κορδοπάτη καταφέρνει να λειτουργήσει ως η συλλογική έκφραση των παθών κάθε νόμιμου ή παράνομου μετανάστη, τότε ή σήμερα, είτε διασχίζοντας τον Ατλαντικό Ωκεανό, είτε τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Οι καταγεγραμμένες «μνήμες» του ήρωα διασώζουν τις δοκιμασίες της γενιάς του και μας βοηθούν να αντιληφθούμε την ευρύτερη πραγματικότητα εκείνης της εποχής, κατανοώντας ταυτόχρονα τον πόνο και τα δάκρυα των ανώνυμων προσώπων, που σήμερα φιγουράρουν ακάλεστα στην οθόνη της τηλεόρασής μας κάθε βράδυ.

Για “το συναξάρι” έγραψε ο Αλέξανδρος Κοτζιάς το 1972 : «Eκείνο που χαρίζει διαστάσεις και λειτουργικότητα σ’ αυτό το επιφανειακά απλούστατο αφήγημα είναι το αριστοτεχνικό ύφος του, το στενά δεμένο με τις γνήσιες νεοελληνικές ρίζες. Έτσι, ενώ παρακολουθούμε τις τυπικές περιπέτειες ενός θεόφτωχου Πελοποννήσιου λαθρομετανάστη στην Aμερική στις αρχές του αιώνα, βλέπουμε χάρη στα λεγόμενα αλλά και τα παραλειπόμενα να φωτίζουνται ουσιαστικά σημαντικές πλευρές της εθνικής φυσιογνωμίας μας. Αποφλοιώνοντας το είδωλο που μας προσφέρει ο συγγραφέας διακρίνουμε βασικές δομές της νεοελληνικής κοινωνίας, που έδιωξε και διώχνει από τα σπλάχνα της στρατιές ολόκληρες από άκληρους, και παράλληλα αντιλαμβανόμαστε την ψυχοσύνθεση, το πνευματικό επίπεδο, την όλη ποιότητα και κατάσταση των ανθρώπων εκείνων που πήραν και παίρνουν των ομματιών τους αναζητώντας στην ξενιτιά ό,τι τους αρνήθηκε η πατρίδα, την επιβίωση.»

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΘΕΑΤΡΟ ΚΥΔΩΝΙΑ -Το συναξάρι του Αντρέα Κορδοπάτη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΘΕΑΤΡΟ ΚΥΔΩΝΙΑ -Το συναξάρι του Αντρέα Κορδοπάτη – νέες παραστάσεις του έργου

Η Αγγελική Καραθανάση για το Συναξάρι

Ο Κώστας Κουτσουρέλης για το έργο του Θανάση Βαλτινού Το συναξάρι του Αντρέα Κορδοπάτη

Ο Μανώλης Μπουζάκης έγραψε για το Συναξάρι

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>