Ιφιγένεια στο Σπλοτ

Αφίσα-Ιφιγένεια

Ιφιγένεια στο Σπλοτ
του Γκάρι Όουεν

Το Αρχαίο Ελληνικό δράμα στο σήμερα
8 τελευταίες παραστάσεις

Μετάφραση: Κωνσταντίνα Αγαθοκλέους
Σκηνοθεσία και αισθητική της παράστασης: Μιχάλης Βιρβιδάκης
Κοστούμι παράστασης: Αιμίλιος Καλογερής
Συνθέσεις ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Επιμέλεια κίνησης: Μαρία Μεντέζ
Χειρισμός φωτισμού και ήχων: Ευγενία Αναστασοπούλου

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ 8 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, 9.00 μμ
Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, 9.00 μμ
Σάββατο 14 Οκτωβρίου, 9.00 μμ
Κυριακή 15 Οκτωβρίου, 7.00 μμ, απογευματινή
Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, 9.00 μμ
Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, 9.00 μμ
Σάββατο 21 Οκτωβρίου, 9.00 μμ
Κυριακή 22 Οκτωβρίου, 7.00 μμ, απογευματινή

 

Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ επαναλαμβάνει στον χειμερινό χώρο του Θεάτρου Κυδωνία την μεγάλη έκπληξη του καλοκαιριού, τον ρηξικέλευθο θεατρικό μονόλογο του Ουαλού συγγραφέα Γκάρι Όουεν «Ιφιγένεια στο Σπλοτ» από την Τετάρτη 11 έως και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη. Το έργο που παίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί για οκτώ (8) τελευταίες παραστάσεις με την εξαιρετική ηθοποιό Ντία Κοσκινά στον καλύτερο ίσως μέχρι σήμερα ρόλο που έχει ερμηνεύσει.  [Τέσσερα λεπτά και δώδεκα δευτερόλεπτα (Ντάι), 2017, Το κατεστραμμένο δωμάτιο (Τζάκι) 2018, Συναίνεση (Κίττυ), 2019, Eigengrau (Ρόουζ), 2021].

 

Στον ρόλο της Έφης
η ηθοποιός Ντία Κοσκινά

Το Splott είναι συνοικία και κοινότητα στα νότια της πόλης του Κάρντιφ, πρωτεύουσας της Ουαλίας, ακριβώς ανατολικά του κέντρου της πόλης.

Πρεμιέρα Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023, 9.00 μμ

ΤΟ ΕΡΓΟ:
Εμπνευσμένο από τον αρχαίο ελληνικό μύθο, όπου η Ιφιγένεια θυσιάζεται για να σώσει τους άλλους, στην εκδοχή του Γκάρι Όουεν, η Έφη (έτσι λέγεται η ηρωίδα σήμερα) φαίνεται αρχικά πολύ διαφορετική από την μυθική ευριπίδεια εκδοχή. Επιθετικά οργισμένη, τύφλα στο μεθύσι, μια ζωντανή πρόκληση που περιφέρεται από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο και από μπαρ σε μπαρ, ενσαρκώνει ίσως την χειρότερη εικόνα παρακμής που μπορεί κανείς να συναντήσει στην σύγχρονη κοινωνία. Το κοινό σίγουρα θα μισήσει την Έφη… Τουλάχιστον στην αρχή του έργου. Γιατί κάπου εκεί αρχίζει η μαγεία του θεάτρου που αρπάζει τον θεατή απ’ τη μύτη και τον οδηγεί σε ένα ταξίδι αποκάλυψης των μηχανισμών ενός απάνθρωπου κοινωνικού συστήματος. Ενός συστήματος που ενώ προορίζεται να υποστηρίξει τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, εντούτοις ισοπεδώνει αυτούς ακριβώς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, τους στερεί την ελευθερία και εξοντώνει την ύπαρξή τους.

Η «Ιφιγένεια στο Σπλοτ» είναι ένα ρηξικέλευθο κείμενο που λέει τα πράγματα με το όνομά τους και καταφέρνει να αποτυπώσει με συμπάθεια το ανθρώπινο πρόσωπο της ηρωίδας, την οποία τελικά ανυψώνει ηθικά μέσα από την αποδοχή της θυσίας θεμελιωδών δικαιωμάτων της για χάρη του κοινωνικού συνόλου, όπως ακριβώς και η αρχαία πρόγονός της.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΘΕΑΤΡΟ ΚΥΔΩΝΙΑ – ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΛΟΤ – 8 ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>